BreinStuk
leven met een hersenbeschadiging op een kunstof been

Home             Voorstelrondje             Het boek              Ondersteuning             Specials             Contact


Wees de manager van je brein
Leven met een beschadigd brein is een fulltime job zonder vrije dagen

Het is voor iedereen handig om je te verdiepen in de werking van je brein en dit geldt zeker voor de mens met hersenletsel.
Wat kun je doen om zo goed mogelijk met je hersenletsel om te gaan?

Op de eerste plaats: Neem zelf de regie over je leven met NAH!

2. Beweeg. Je hoeft niet meteen naar een sportschool te gaan of lid te worden van een sportvereniging, je kunt buiten gaan wandelen, fietsen, handbiken of een andere beweegactiviteit uitoefenen. Indien mogelijk, neem de trap in plaats van de lift. Laat je auto staan wat vaker staan en ga op `eigen` kracht op pad of parkeer je auto iets verder weg zodat je bewegend op de plaats van bestemming kunt komen. Bedenk iets wat voor jou haalbaar is.

3. Breng structuur aan in je leven. Plan je dagindeling goed en maak hier een lijstje van, een `to do`-lijstje, opschrijven doet wonderen. Als je toch bezig bent zet er dan meteen voldoende rustmomenten tussen. Maak afspraken met jezelf over je belastbaarheid en (over)prikkel status, bijvoorbeeld 1 afspraak per dag, iedere dag een middagdutje en een beweegmoment, en zet je telefoon zo nu en dan eens uit.

4. Luister naar muziek en zing of neurie eens mee. Naar muziek luisteren maakt je rustig (uhh...niet naar heavy metal luisteren), het verzet je gedachten.

5. Zoek lotgenotencontact. Ervaringen van lotgenoten helpen je verder, je vindt steun bij elkaar, je komt meer te weten over je aandoening en leert hoe je hier het beste mee kunt omgaan. Van een lotgenoot neem je sneller iets aan. Bovendien als je zelf iets moet uitleggen schept het orde in je brein. Ook kan het helpen om dankzij deze contacten een zware therapie vol te houden.

6. Word ervaringsdeskundige. Bij de patientenvereniging hersenletsel.nl kun je vinden wat de mogelijkheden zijn om als ervaringsdeskundige op te treden. Je gaat boven je eigen letsel staan en krijgt een beter ziekte-inzicht. Bovendien ben je van grote waarde voor lotgenoten, wat weer een goed gevoel geeft.

7. Zoek oplossingen die bij je passen, op internet kun je veel vinden.
Zo heb ik me gestort op NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). NLP bleek voor mij de oplossing te zijn en het is reuze handig voor het managen van je brein.

8. Ga vrijwilligerswerk doen als een betaalde baan er niet (meer) inzit.

9. Ben zuinig op je naasten. Je hebt de diebaren nodig om je leven weer op de rails te krijgen, voor de genegenheid, voor een goed gesprek, voor de gezelligheid (ontspanning) en zeker voor de motivatie.

10. Ga naar buiten, de buitenlucht werkt ontspannend en is herstellend voor je lijf, dus ook voor je brein.

11. Een flinke dosis zelfspot en humor. Zelfspot en humor helpen je met relativeren, het haalt de scherpe kantjes van de gevolgen van je hersenletsel af. Door je breincrash komisch te benaderen `lijkt` het minder traumatisch.

Tenslotte: Pleeg onderhoud aan je brein en stort je zo nu en dan op een nieuwe cognitieve therapie sessie.

Neem voor vragen of ondersteuning contact met me op!