Navigeren met een rolstoel in je kop
10 dingen die mensen met hersenletsel kunnen doen
Enige tijd geleden las ik een blog met de titel:`10 dingen die je nooit moet doen bij mensen met hersenletsel`.
Wat mij opviel in het verhaal was het hoge `calimero-gehalte` en de vele eisen die werden gesteld aan de (gespreks)partner zonder hersenletsel. Bij mij roept dit meteen de vraag op: `wat kan ik zelf doen om zo goed mogelijk met mijn hersenletsel om te gaan?` in plaats van mijn probleem bij een ander neer te leggen.
10 dingen die mensen met hersenletsel kunnen doen:
1. Beweeg. Je hoeft niet meteen naar een sportschool te gaan of lid te worden van een sportvereniging, je kunt buiten gaan wandelen, fietsen, handbiken of een andere beweegactiviteit uitoefenen. Indien mogelijk, neem de trap in plaats van de lift. Laat je auto staan wat vaker staan en ga op `eigen` kracht op pad of parkeer je auto iets verder weg zodat je bewegend op de plaats van bestemming kunt komen. Bedenk iets wat voor jou haalbaar is.
2. Breng structuur aan in je leven. Plan je dagindeling goed en maak hier een lijstje van, een `to do`-lijstje, opschrijven doet wonderen. Als je toch bezig bent zet er dan meteen voldoende rustmomenten tussen. Maak afspraken met jezelf over je belastbaarheid en overprikkel status, bijvoorbeeld 1 afspraak per dag, iedere dag een middagdutje en een beweegmoment, en zet je telefoon zo nu en dan eens uit.
3. Luister naar muziek en zing of neurie eens mee. Naar muziek luisteren maakt je rustig (uhh...niet naar heavy metal luisteren) en het verzet je gedachten.
4. Zoek lotgenotencontact. Ervaringen van lotgenoten helpen je verder, je vindt steun bij elkaar, je komt meer te weten over je aandoening en leert hoe je hier het beste mee kunt omgaan. Van een lotgenoot neem je sneller iets aan. Bovendien als je zelf iets moet uitleggen schept het orde in je brein. Ook kan het helpen om dankzij deze contacten een zware therapie vol te houden.
5. Word ervaringsdeskundige. Bij de patientenvereniging hersenletsel.nl kun je vinden wat de mogelijkheden zijn om als ervaringsdeskundige op te treden. Je gaat boven je eigen letsel staan en krijgt een beter ziekte-inzicht. Bovendien ben je van grote waarde voor lotgenoten, wat weer een goed gevoel geeft.
6. Zoek oplossingen die bij je passen, op internet kun je veel vinden. Zo heb ik me gestort op NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). NLP bleek voor mij de oplossing te zijn en het is reuze handig in het gebruik voor het managen van je brein.
7. Ga vrijwilligerswerk doen als een betaalde baan er niet (meer) inzit.
8. Ben zuinig op je naasten. Je hebt de diebare medemens nodig om je leven weer op de rails te krijgen, voor de genegenheid, voor een goed gesprek, voor de gezelligheid (ontspanning) en zeker voor de motivatie.
9. Ga naar buiten. De buitenlucht werkt ontspannend en is herstellend voor je lijf, dus ook voor je brein.
10. Een flinke dosis zelfspot en humor. Zelfspot en humor helpen je met relativeren, het haalt de scherpe kantjes van de gevolgen van je hersenletsel af. Door je breincrash komisch te benaderen `lijkt` het minder traumatisch.
|